
 
 
 

  
 
 
 
 
 
 

10. Februar 2012 
 
 
 
Stellungnahme zu: Code of Ethics – Proposed Changes to the Code of Ethics for Profes-
sional Accountants Related to Provisions Addressing a Breach of a Requirement of the 
Code 

 

Die Wirtschaftsprüferkammer hat mit Schreiben vom 2. Februar 2012 gegenüber der Internatio-

nal Federation of Accountants zu den Änderungsvorschlägen für den Code of Ethics in Bezug 

auf die Rechtsfolgen eines Verstoßes gegen den Code wie nachfolgend wiedergegeben Stel-

lung genommen: 

We are pleased to take this opportunity to comment on the above-mentioned Exposure Draft. 

First of all we would like to mention that after the comprehensive amendments to the 

Code of Ethics (hereafter referred to as "CoE") over the past years, resulting in, at times 

considerable, demands on the member organizations in terms of implementation and 

regulation (including translation), there should be no further amendments to the CoE at 

this time.  

We also do not believe that it is absolutely warranted by the facts either - and thus we would like 

to immediately respond to Question 1 (Do respondents agree that the Code should contain 

provisions that require professional accountants to address the consequences of a 

breach of a requirement in the Code? If not why not?) – to create new provisions concerning 

the legal consequences of breaches of independence requirements in the CoE itself. To the ex-

tent that clarifying annotations are considered useful, these could possibly occur in the form of a 

special guidance paper. 

Below we would like to respond to Questions 2 through 8 as follows: 
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Question 2: Do respondents agree with the overall approach proposed to deal with a 

breach of an independence requirement, including the proposal that the firm may contin-

ue with the audit engagement only if those charged with governance agree that action 

can be taken to satisfactorily address the consequences of the breach and such action is 

taken? 

For statutory audits, it should first of all be considered that in the EU, and thus also in Germany, 

switching auditors is not allowed to be left to the discretion of the auditor and/or the company 

audited (comp. Art. 38 Sect. 1 of the EU Audit Directive of 17 May 2006 (2006/43/EC), § 318 

Sect. 3 HGB - German Commercial Code). A provision that would enable, or at least make it 

easier for, the audited company to "get rid of" an unwelcome auditor would be in violation of Eu-

ropean and German law. Given this background, for the realm of statutory audits, the CoE 

should not contain provisions that, in case of possible independence concerns, the audit cannot 

be continued without the consent of those charged with governance. We are unable to deter-

mine conclusively whether this could be superfluous because Section 290.41 contains a subsid-

iary provision which exempts such cases from the regulatory scope of the new rules. Should this 

indeed be the case, however, we would embrace a clearer regulatory directive in Section 

290.41. 

The decision as to the continuation of the audit could thus only be made dependent upon those 

charged with governance in the case of voluntary audits. However, in this area, in Germany at 

least, it is already possible for both sides to mutually terminate the engagement at any time.  

Independent of this, it should be emphasized that those charged with governance, as specified 

in the definitions of the CoE, can only be the supervisory bodies of the company, and not the 

management. In Germany, for example, an auditor is required to confer with the Supervisory 

Board or Auditing Committee, not with the management, concerning potential threats to inde-

pendence (§ 171 Sect. 1 Sentence 3 AktG - German Stock Companies Act), without hereby in 

the case of statutory audits being able – as described above – to make a definitive decision as to 

the continuation or discontinuation of the engagement.  

 

Question 3: Do respondents agree that a firm should be required to communicate all 

breaches of an independence requirement to those charged with governance? If not, why 

not and what should be the threshold for reporting?  
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We agree that there should be communication with those charged with governance concerning 

all breaches of an independence requirement, whereby – as spelled out under Question 2 – we 

understand this to mean the company's supervisory bodies, to the extent that they exist. In addi-

tion, however, when in doubt, as according to ISQC1 in the area of quality assurance, there 

ought to also be communication in the form of a duty of information and consultation concerning 

internal and/or external third parties (professional colleagues, professional associations), which 

in case of doubt may also include the auditor's oversight authority. 

Question 4: Do respondents agree that the reasonable and informed third party test 

should be used in determining whether an action satisfactorily addresses the conse-

quences of a breach of an independence requirement? If not, why not and what should 

the test be? 

The third-party test is in our view the adequate criterion for judging whether certain measures 

are capable of reducing to a reasonable level the compromise to independence. This judgment, 

however, should occur not only "virtually", i.e. the person being judged should not be the only 

one placed in the role of the objective third party, rather in cases of doubt, as elaborated in 

Question 3, a consultation with internal and/or external third party should actually take place. 

Only in this way it can be ensured that one can properly do justice to the rationale on which the 

third-party test is based.   

Question 5: Do respondents agree that the matters that should be discussed with those 

charged with governance as proposed in section 290.46 are appropriate? If not, why not? 

Are there other matters that should be included, or matters that should be excluded? 

We think a discussion of the aspects presented in Section 290.46 is both useful and necessary. 

Additionally, the consultation with internal and/or external third parties should be taken up as a 

topic of discussion, to the extent that one has occurred. Whether there are other matters that 

should be discussed, we think it is possible there are.  

 

Question 6: Do respondents agree with the impact analysis as presented? Are there any 

other stakeholders, or other impacts on stakeholders, that should be considered and ad-

dressed by the IESBA? 

We are in basic agreement with the Impact Assessment. We would hereby like to point out the 

remarks on page 12, third column (Impacts), in which the above-mentioned consultation with 
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internal and/or external third parties, at least with respect to the regulator, is itself mentioned, 

albeit in another context.  

Question 7: Would the proposal require firms to make significant changes to their sys-

tems or processes to enable them to properly implement the requirements? If so, does 

the proposed effective date provide sufficient time to make such changes?  

At least in Germany the proposed suggestions would constitute no additional burden, or very 

little at any rate, for the auditor. This is due to the fact that, as we previously pointed out, many 

of the anticipated suggestions are already ingrained in German law, and auditors in Germany 

thus already for the most part fulfill the requirements de lege lata. That is why there are no  

reservations concerning the effective date to make the changes.  

Question 8: Is the abbreviated version of the framework described in Section 290 for deal-

ing with a breach of an independence requirement suitable for Section 291? If not, what 

do respondents believe Section 291 should contain? 

The abbreviated version of the framework to be applied in Section 291 would seem to raise the 

question among those applying the rule whether and what substantive differences exist com-

pared to the normal version (Section 290). The answer to this question appears elusive, howev-

er, at least at first glance, which means that the rule seems in need of further improvement in 

terms of user-friendliness.  

In our view, there is basically no cause to differentiate between Sections 290 and 291, thus a 

relevant reference to Section 290 could be adopted in Section 291. We feel a reference would 

also be appropriate in this situation because the aspect that the audited company, by virtue of its 

de facto and indeed official decision-making authority, should not be enabled to terminate the 

engagement and get rid of an unwelcome auditor, will not apply, because Section 291 does not 

cover the area of statutory audits.   

Furthermore, in the event that substantive differences (objectively justified) between Section 290 

and Section 291 exist, we still believe that on regulatory grounds it would be preferable to make 

a reference to Section 290, whereby it would be necessary to specify which rules would not ap-

ply. 

We hope that our remarks will be taken into consideration in the subsequent course of the pro-

ceedings, and we would be delighted to answer any questions you may have. 


